Läs igenom nedanstående information innan beställning!

Hur beställer du? 


(Observera att det inte går att göra beställningar i kommentarsfältet! 
Det går givetvis bra att ställa frågor men du får oftast ett snabbare svar om du mejlar istället.)

Hittar du något du gillar? Kul! Kontakta mig på [email protected]. :-)

Hittar du inget du gillar? Mejla så hjälps vi åt att utforma det perfekta smycket för dig! :-)
 
Jag har sällan några färdiga smycken till försäljning, och har därför heller inga fasta priser. De allra flesta smycken tillverkas från grunden, i nära samarbete med kunden och det blir ofta förändringar längs med vägen.
 
Oavsett om du har en färdig idé, en inspirationsbild eller bara en ungefärlig tanke så kan vi gemensamt arbeta fram ett resultat som du blir nöjd med. Ibland går det fort, ibland blir det många mejl fram och tillbaka tills smycket blir som kunden vill! :-)

Givetvis får du även kostnadsförslag under arbetets gång.
 
När smycket är färdigt får du en bild på resultatet (ofta skickar jag bilder även under arbetets gång för att stämma av att det blir som du har tänkt dig) och besked om vad den totala kostnaden blir (smycke + porto).
 
Du betalar via Swish eller banköverföring, och dina smycken skickas så snart betalning kommit in. 


Jag stansar varje bokstav för hand och texten blir därför inte alltid helt rak eller "perfekt". Många tycker dock att det är det som är charmen med just handgjorda smycken, framför maskinstansade.
 
Alla silverfärgade delar i mina smycken är av silverpläterad, 100% nickelfri metall, vilket gör att priset blir betydligt lägre än för smycken i sterling silver. Läs mer om detta nedan.

Utöver silverpläterat material använder jag mig uteslutande av glaspärlor och halvädelstenar, samt äkta läder och mocka (om inte kunden önskar annat, exempelvis akrylpärlor eller fuskläder). Läs mer om detta nedan.
 


Jag använder mig av återvunnet förpackningsmaterial, kuvert och liknande. På så sätt minskar kostnaden för dig som kund, samtidigt som vi sparar miljön. Observera att det därför finns en liten risk att katthår följer med på eller i emballaget!
 
En fast avgift på 15 kr för förpackning och porto tillkommer per beställning, oavsett beställningens storlek.
(En adress = en beställning. Om smyckena ska skickas till olika adresser tillkommer 15 kr/adress).
 
 

Köpvillkor 

När vi kommit överens om att smycket är färdigt har du en vecka på dig att betala (mer information om hur du genomför betalningen får du i det sista mejlet). Så fort pengarna kommit fram postar jag smycket till dig. Givetvis kan jag vänta in exempelvis lön eller barnbidrag, bara du meddelar mig! Dock kan du bara skjuta upp betalningen en gång (dvs till nästkommande lön).
 
OBS! Eftersom alla smycken är personliga och därmed inte kan säljas till någon annan är det av största vikt att du fullföljer beställningen. Genom att godkänna det färdiga smycket förbinder du dig till att köpa det och du har då heller ingen ångerrätt.
Om betalningen inte har kommit in efter en vecka skickar jag en påminnelse via mejl. Har betalning inte inkommit efter ytterligare en vecka tar jag ut en extra avgift på 100 kr, oavsett om du köper smycket eller inte.
 
 
Angående prissättning
 
Det finns de som tycker att handgjorda smycken är dyra, och som i vissa fall ifrågasätter hur de kan kosta så mycket.
Ta dock i beaktande att det inte enbart är materialet som kostar. Ett handgjort, unikt smycke kräver ofta många timmars arbete.
 
Utöver det konkreta arbetet med själva smycket jobbar jag med allt från att leta fram passande material, fotografera, kommunicera med kunden, ta fram olika alternativ, prissättning, söka information om eventuella halvädelstenar och deras betydelser. Och så vidare. Det ligger alltså en hel del arbete bakom ett handgjort smycke. 
 
Denna text visar på ett ganska konkret sätt hur och varför smyckesdesigners prissätter som de gör, och att det i de allra flesta fall inte alls handlar om några överpriser.
 
 
(Klicka på bilden för större version.)


 
Bra att veta
 
Varje smycke kommer förpackat i en lufttät plastpåse i en presentpåse av organza. Med vissa smycken får du också ett litet budskap eller citat. Om du så önskar kan jag även skicka med information om de halvädelstenar som eventuellt är inkluderade i ditt smycke.
 
Du får också alltid med en lapp med skötselråd (se nedan).

Tips och råd som ökar hållbarheten på ditt smycke
  • För att ditt smycke ska hålla sig fint länge bör du inte utsätta det för fukt. Ta alltid av dig det när du exempelvis tränar, badar eller duschar. Ta helst av dig det även på natten.
  • När du inte använder smycket är det bästa att förvara det separat i plastpåsen.
  • Hållbarheten ökar även om du inte alltid bär det direkt mot huden eftersom det kan reagera med exempelvis hudkräm eller parfym. 
 
 
Vad innebär silverplätering?
 
Alla silverfärgade delar i mina smycken är av silverpläterad, 100% nickelfri metall, vilket gör att priset blir betydligt lägre än för smycken i sterling silver. 
 
Silverplätering innebär att smycket har ett överdrag av äkta silver och hållbarheten är därför begränsad. Förr eller senare kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen (ofta koppar eller mässing) under silverpläteringen, att nötas fram och synas. Detta är tyvärr inget man kan göra åt men om du följer skötselråden och är rädd om ditt smycke kan du fördröja den naturliga förslitningen och öka livslängden för ditt smycke betydligt. Längre smycken som bärs utanpå kläderna håller längre än ett som bärs direkt mot huden.
Du kan också pensla hela eller delar av (t ex de som ligger direkt mot huden) ditt smycke med ett tunt lager genomskinligt nagellack för att öka hållbarheten.

Svavel som finns naturligt i luften kan få sterlingsilver och silverplätering att oxidera. Förvara därför gärna dina silversmycken i tätslutande påsar när de inte används. Då håller de längre och repar heller inte varann.
Förvara helst inte dina smycken i direkt solljus eller i fuktig miljö, exempelvis i badrummet. 

Tyvärr förekommer det även att vissa människor har den stora oturen att utsöndra ämnen i sin hud som gör att metall missfärgas. Det kan i extremfall röra sig om några timmar innan ett smycke är helt missfärgat och fult. Det finns tyvärr inget att göra åt, men tack och lov är det inte särskilt vanligt.

Även fukt, parfym, hudlotion, hårspray etc kan missfärga både rent silver och silverplätering. Ta därför för vana att ta på dig dina smycken det sista du gör, dvs efter du sprayat ditt hår, satt på dig parfym osv. Med andra ord: "sist på och först av".

Ett gott råd är att alltid torka av smyckena försiktigt (t ex med en bit toalettpapper) varje gång du använt dem, för att ta bort rester av svett eller hudprodukter, innan du lägger dem i påsen.

Det är vanligt att silverpläterade smycken får en gulaktig ton. En av de största myterna är att denna missfärgning beror på att koppar- eller mässingbasen "kommer fram" igenom silverpläteringen. För att något sådant ska kunna vara möjligt, måste pläteringen vara väldigt dålig och tunn. Det som ser ut som koppar, mässing, svärta eller rost på dina silverfärgade smycken är oftast en helt naturlig oxidering, missfärgning eller fett blandat med smuts som ofta beror på var och hur smycket är förvarat. Som redan nämnts är lufttäta påsar det bästa sättet att förvara dina smycken, oavsett om det är sterling silver och plätering.

Rengöring
Ett silverpläterat smycke måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke med en torr trasa/linnetrasa eller en s k microfibertrasa. Polering, slipning och all liknande "gnuggande" rengöring gör dock att pläteringen slits och blir tunnare och tunnare vilket i sin tur leder till att basmetallen kommer fram när du slipar bort den fina ytan. Därför är det bättre att ta lite ljummet vatten med en rejäl skvätt diskmedel. Doppa sedan smycket upprepade gånger i vattnet. Är det mycket smutsigt kan du låta det ligga i blöt en stund och sedan slutligen doppa det ett antal gånger. Avsluta med att skölja med mycket ljummet vatten och lägg det sedan på en torr handduk för att lufttorka.

Det finns också speciella rengöringsmedel för just pläterade smycken, exempelvis detta.
 


Att arbeta med naturmaterial
 
Jag använder mig uteslutande av glaspärlor och halvädelstenar, samt äkta läder och mocka (om inte kunden önskar annat, exempelvis akrylpärlor eller fuskläder).

Att arbeta med naturmaterial innebär att det aldrig går att exakt förutse hur stenarna eller lädret kommer att se ut, då det är ett skiftande, levande material. Därför kan exempelvis halvädelstenar skilja sig åt i utseende mot vad du kanske har sett på någon av dessa bilder. De kan skilja sig åt i färg, klarhet, storlek osv. Detta vill jag att också du ska vara medveten om när du beställer.
 
 
Ovanstående information ska Du vara medveten om innan Du beställer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Observera att du inte kan göra beställningar i kommentarsfältet!

Trackback
RSS 2.0